Våg av attentat i Irak

I norra Irak dödades minst 41 människor vid två självmordattacker i morse. Attackerna är fortsättningen på en våg av attentat i Irak, efter att de amerikanska trupperna lämnat över ansvaret för säkerheten till irakiska polis- och säkerhetsstyrkor i de större städerna.

Självmordsattackerna skedde i Tal Afar, en stad i norra Irak sex mil från den syriska gränsen.

En person sprängde sig i luften, människor sprang till för att hjälpa skadade och då sprängde ytterligare en självmordsbombare sig.

Samtidigt rapporteras om attentat i Bagdad. Två bomber exploderade på en populär marknad i den fattiga shiitiska stadsdelen Sadr City.

De senaste veckorna har antalet terrorattentat riktade mot den irakiska civilbefolkningen ökat markant.

De amerikanska trupperna drog sig tillbaka från alla större städer för tio dagar sedan och överlämnade ansvaret till irakisk polis och militär. Då varnade experter för att irakierna inte var mogna uppgiften. De saknade både utrustning och utbildning och irakierna kunde därför vänta sig en ny våldsvåg.

Spänningarna mellan de etniska grupperna i Irak är stor, speciellt i den norra delen där det pågår en kamp om de rika oljekällorna.

Den 25:e den här månaden är det lokalt parlamentsval i regionen och då skulle man samtidigt ha röstat om en ny konstitution, som ger mer självständighet.

Det senare valet har skjutits upp på grund av så kallade tekniska orsaker, men ändå ökat spänningar och osäkerhet.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se