G8-mötet i L'Aquila

Indien och Kina godtar klimatmål

Även de största utvecklingsländerna ansluter sig nu till målet att jordens medeltemperatur inte ska tillåtas att öka mer än två grader. Både Kina och Indien ställer sig bakom målet.

Det innebär att de länder som tillsammans står för 80 procent av de globala utsläppen står bakom att uppvärmningen måste stoppas. Men fortfarande saknas konkreta planer för i vilken takt utsläppen ska minskas.

Även Kina, Indien och flera andra länder ställer sig nu bakom det uttalade målet att att den globala uppvärmningen måste hejdas. Det har inte hänt tidigare, men det skedde i går kväll vid mötet i L'Aquila i Italien.

Det var i förrgår som de så kallade G8-länderna, de västliga stora industriländerna plus Ryssland och Japan, antog tvågradersmålet. Nu ställer sig andra stora industriländer, även de stora utvecklingsländerna bakom samma mål, alltså även Kina och Indien, som tillsammans med USA är de som står för de största utsläppen av växthusgaser.

Sammantaget är de de länder som står för 80 procent av de globala utsläppen och de har nu lovat att uppvärmningen måste stoppas.

Både FN och miljöorganisationer har ifrågasatt tvågradersmålet. Det innehåller nämligen inga tvingande åtgärder eller planer för hur varje enskilt land ska minska utsläppen. Än så länge är det bara EU-länderna som har mål av det slaget, men det gäller alltså inte resten av världen.

Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt, som deltog i mötet i egenskap av regeringschef i EU:s ordförandeland, kan den som ställer sig bakom tvågradersmålet inte slippa undan utan att vidta kraftfulla åtgärder.

– När man accepterar tvågradersmålet så accepterar man synsättet att det finns en vetenskapligt baserad risk för världen kopplad till global uppvärmning, och att den bör begränsas till just två grader. Det i sin tur kräver ju vissa typer av åtaganden för att vi inte ska komma till högre uppvärmningsnivåer. Därför menar jag att det här är ett väldigt allvarligt mål som är formulerat just för att säkerställa att vi inte ska få en mer allvarlig utveckling vad gäller väderförändringar och klimatförändringar i världen, säger Fredrik Reinfeldt.

Stefan Winiger, L'Aquila
stefan.winiger@sr.se