Läkare utan gränser lämnar Mogadishu

Sedan maj i år har 200 000 somalier tvingats fly från huvudstaden Mogadishu på grund av de allt intensivare striderna. Hjälporganisationen Läkare utan gränser har stannat kvar i det längsta, men nu har även den tvingats lämna staden.

– Det var risk för våra patienters och våran personals liv. De kunde helt enkelt inte stanna i de här områdena. Det var kraftiga stridigheter som pågick och all annan befolkning flydde, säger Läkare utan gränsers utsända Karin Fischer-Liddle om läget i Mogadishu.

Striderna mellan den FN-stödda övergångsregeringen och islamistiska rebeller blir allt blodigare. Bara den senaste veckan har 105 personer dödats och nästan 400 skadats.

Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR befinner sig nu 1,2 miljoner av somalias totalt nio miljoner invånare på flykt inom landet. Hundratusentals lever i olika flyktingläger.

För första gången på 17 år har Läkare utan gränser tvingats stänga ett barnsjukhus och dessutom tre läkarstationer i norra Mogadishu.

– Vi lyckades transportera den största mängden mediciner och material till det sjukhus som vi har strax utanför Mogadishu. Det mesta av våra mediciner och material har på så sätt räddats. Vi har fortfarande vakter kvar på de här klinikerna, och än så länge har det respekterats, säger Karin Fischer-Liddle.

Än så länge lämnas sjukhusbyggnaderna i fred. Men hur går det för människorna? Personalen har flytt och 400 undernärda barn och 900 vuxna patienter står nu utan vård. De får försöka ta sig bäst de kan till hjälporganisationens andra kliniker i de södra delarna av Mogadishu.

– När sådana här stridigheter börjar är det många som bara flyr och tar sitt pick och pack och försöker komma undan så fort som möjligt. Det är inte alltid vi har haft chans att hinna hjälpa dem. Men många vet också att det finns hjälp att få och söker sig dit förr eller senare, säger Karin Fischer-Liddle.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sr.se