G8-mötet beslutade om matstöd till fattiga

Uppdaterad: 15:48
I italienska L'Aquila har företrädare för G8-länderna och 19 andra deltagande länder i dag fattat beslut om ett stödpaket på cirka 160 miljarder kronor till stöd för jordbruket i världens utvecklingsländer. Avsikten är att garantera matproduktionen i fattiga länder.

Fotoblixtarna smattrade medan statscheferna gick in för att diskutera stöd till livsmedelsproduktion i tredje världen. I dag beslutade de om att inrätta en fond på 20 miljarder dollar, omkring 160 miljarder svenska kronor, för att säkra livsmedelsproduktion.

Det handlar om att komma ifrån en situation där industriländerna ska skicka hjälp i form av livsmedel när det uppstår brist, och att i stället i förväg ge stöd så att utvecklingsländer kan investera i och bygga upp en uthållig och säker livsmedelsproduktion, som både kan försörja sina länder med mat, men också ge inkomster av försäljning.

Eller som EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uttryckte saken,: Vi ska inte bara hjälpa Afrika att bli självförsörjande med mat, vi ska hjälpa Afrika, försörja resten av världen med mat.

Nu har löften om bistånd i G8-sammanhang en ganska tråkig historia av att mest vara vackra löften som det sedan visar sig att de inte blir omsatta i handling och pengar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa efter mötet att just den aspekten också diskuterades här i dag.

– Det påpekades här, att ska det vara någon mening med att verkligen nu vara drivande för att få fram mer mat till hungrande människor - vi har redan i dag en miljard som är hungrande, vi väntar en befolkningsökning med ytterligare två miljarder. Då måste det också följas upp, av andra aktörer som tittar på detta utifrån.  Det är ju nu en massa länder som har lovat åtaganden. Då får vi verkligen se till att det kommer på plats, säger Fredrik Reinfeldt.

Stefan Winiger, L'Aquila
stefan.winiger@sr.se