Nato problem för Ukrainas president

Den ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenko har drabbats av ett bakslag i sin strävan att få med Ukraina i försvarsalliansen Nato. En domstol i Kiev säger att det först måste genomföras en folkomröstning - och det finns en stor majoritet mot anslutning.

Mer än fyra miljoner ukrainare har skrivit under en namninsamling med krav på folkomröstning om Nato-medlemskap och enligt landets regler ska då en sådan äga rum. Ukrainas valmyndighet har uppmanat presidenten att utlysa en folkomröstning.

Men president Jusjtjenko har inte gjort någonting i den riktningen och en domstol i Kiev säger nu att presidentens inaktivitet strider mot lagen och att omröstningen måste genomföras.

Orsaken till att presidenten förhalar frågan är att resultatet med stor sannolikhet skulle gå honom emot. Jusjtjenko, som blev president efter den så kallade orangea revolutionen, har haft som ett av sina allra viktigaste politiska mål att Ukraina ska anslutas till Nato.

Men opinionsundersökningar visar gång på gång att de allra flesta medborgarna är emot; av dem som har någon åsikt skulle ungefär 70 procent rösta nej.

Tiden börjar nu rinna ut för Jusjtjenko, för i början på nästa år är det presidentval. Jusjtjenko själv har bara stöd av några få procent och anses ha små möjligheter att bli omvald.

Bland de mer realistiska kandidaterna är intresset för Nato mycket mindre och framförallt betonar de att det krävs en folkomröstning.

De i Ukraina som vill ansluta sig till militäralliansen ser det framför allt som ett skydd mot Ryssland och Kreml i sin tur agerar mot ett medlemskap.

Nato-frågan kom upp när USA:s president Barack Obama var i Moskva i början på veckan. Han sa då, som en tydlig markering mot Ryssland, att Ukraina självt måste få välja sin utrikespolitiska inriktning.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se