Obama ser Ghana som förebild för Afrika

USA:s president Barack Obama besökte i dag Ghana. Som den första afro-amerikanske presidenten som besöker landet togs Obama emot av jublande människor när han anlände. I sitt tal framhöll Obama Ghana som ett föredöme för andra afrikanska länder.

Tiotusentals människor kantade huvudstaden Accras gator när president Obama med familj sent i går kväll kom fram till Ghana.

Över hela huvudstaden har affischer satts upp där Obama hälsas välkommen, souvenirförsäljare säljer särskilda Obama-souvenirer och Ghanas populäraste artister har spelat in en särskild välkomst låt till den amerikanske presidenten.

I ett tal i Accra i dag sa Barack Obama att de afrikanska länderna måste ta större ansvar för att få bukt med krig, sjukdomar och korruption, men han framhöll Ghana som ett föredöme, här finns en fungerande demokrati och ekonomin växer.

Mats Karlsson, som tidigare var chef för Världsbanken i Ghana, konstaterar att det är just Ghana som föredöme som är anledningen till Obamas besök just här.

– Ghana har faktiskt fört en ganska framgångsrik ekonomisk politik de senaste fem-tio åren. Ghana har också en fungerande öppen demokrati, med stark debatt i radio och öppenhet, samt konkurrens mellan två jämnstora partier, säger Mats Karlsson som tidigare var chef för Världsbanken i Ghana.

Med Obamas besök vill USA att Ghana ska statuera ett exempel för andra afrikanska stater, menar bedömare.

Landet har haft två framgångsrika maktskiften de senaste åren, något som är ovanligt då statskupper hör till vardagen i Afrika.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se

Johan-Mathias Sommarström
johan.mathias.sommarstrom@sr.se