Kongoleser flyr huvudstaden inför valet

I dag är det presidentval i det centralafrikanska landet Kongo-Brazzaville. Blodiga våldsamheter har utbrutit i samband med tidigare val och enligt svensken Per Olof Lundkvist, som arbetar för hjälporganisationen Asudh i huvudstaden Brazzaville, har invånare redan börjat lämna staden för att sätta sig i säkerhet.

 – Man vill förebygga en sådan situation, att man hamnar i ett läge som man kanske har tidigare minne av. När det händer saker väldigt snabbt blockeras möjligheten att lämna staden, säger Per Olof Lundkvist.

Val är synonymt med våld och ökade etniska spänningar i Kongo-Brazzaville, där flera våldsamheter har utbrutit i samband med val på nittiotalet.

I presidentvalets första omgång utmanar tolv kandidater den sittande presidenten Denis Sassou Nguesso. Han är en före detta militär som har suttit på presidentposten i flera omgångar och som senast kom till makten 2002 i ett val som underkändes av internationella valobservatörer.

Valupptakten har varit kantad av anklagelser om valfusk. Oppositionen har bland annat krävt att hela val kommissionen byts ut då de anser att den har för nära band med presidenten.

Enligt Anders Nilsson, freds-och konfliktforskare vid Uppsala universitet, har tidigare oegentligheter skapat stor cynism hos den hårt prövade kongolesiska befolkningen, där 70 procent lever i fattigdom trots landets stora oljeintäkter.

Han menar också att den forna kolonialmakten Frankrikes stöd till den sittande presidenten gör att han kan styra och ställa som han vill.

Det senaste fredsavtalet slöts 2007 och om än bräcklig är freden den viktigaste valfrågan för kongoleserna, enligt Per Olof Lundkvist.

– Det verkar folk sätta allra främst. Kanske till och med att man ibland inte röstar med det parti man egentligen skulle vilja, utan man röstar på ett annat sätt. För att man framför allt vill, att freden ska bevaras i landet, säger Per Olof Lundkvist, som arbetar för hjälporganisationen Asudh i huvudstaden Brazzaville.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se