Västbanken lider brist på vatten

En växande befolkning och ett varmare klimat gör att vattenbristen på Västbanken blir mer och mer akut. Och det kommer oftare rapporter om magsjukdomar och diarréer som orsakats av förorenat vatten. Vår korrespondent besökte byn Hussan utanför Jerusalem.

Fuad Andamre visar familjens vattenreservoar.

– Det här är regnvatten, säger han. Vi samlar in det under vintern.

En vit slang går från det platta yttertaket in genom luckan till det som för några år sedan var pojkarnas sovrum. Dörr och fönster är igenmurade och det brunfärgade vattnet står en halvmeter upp i det cementtätade rummet.

Men blir det inte förorenat, undrar jag, en halvöppen lucka, stillastående vatten i månader.

– Nej, vi använder ett filter, svarar Fuad.

Att samla regnvatten är ett sätt att överleva, när ingen får gräva en egen brunn, berättar han.

Enligt Osloavtalet från 1993 skulle en israelisk-palestinsk kommitté fördela vattenresurserna på Västbanken efter förhandlingar. Men kommittén har aldrig fungerat och Israel som har kontroll behåller 80 procent av allt vatten som pumpas upp, enligt en rapport från Världsbanken. Resten får palestinierna, men det är för lite.

– Vi får hälften av vad vi behöver, säger Khaled Sabatin som är ansvarig för vatten och avlopp i byn Hussan. Bristen har öppnat för en marknad, den som har pengar kan åka över till bosättningen som ligger på andra sidan vägen och på byns tidigare åkrar. Där är vattnet rent men dyrt, berättar Sabatin.

Ett annat alternativ är att köpa billigare vatten som kan vara förorenat. Priserna varierar beroende på kvaliteten. Magsjukdomar och diarréer har blivit vanligare, hittills i år har 150 barn från byn fått åka till sjukhuset i Beit Jalla, berättar han.

Men vattenbristen slår nu hårt även mot israelerna. För att minska konsumtionen, utvecklingen är ohållbar säger experter, kommer regeringen att höja vattenavgifterna kraftigt.

Hur slår det här i byn, undrar jag.

– Vet inte, säger Khaled Sabatin. Ingen betalar vattenräkningen här.

– Den palestinska myndigheten betalar, jag vet inte hur det går till men här är alla arbetslösa så här finns inga pengar.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se