Bakgrund Japan: Landet skakas av politisk kris

Japan har återigen drabbats av en politisk kris. Efter en brakförlust för Liberaldemokraterna i lokalvalet i Tokyo bestämde sig den hårt kritiserade statsminister, Taro Aso, för att utlysa nyval i augusti. En seger för oppositionen, det Demokratiska partiet, skulle bryta Liberaldemokraternas 50-åriga dominans i den japanska politiken.

Tidigt på måndagsmorgonen gick det japanska radio- och tv-bolaget NHK ut med nyheten att premiärministern, Taro Aso, planerar att utlysa nyval den 30 augusti. Till en början förnekades uppgifterna bestämt från Asos högkvarter. Men när oppositionen senare lämnade in en misstroendeförklaring mot regeringen i parlamentet gick Aso tillslut ut och bekräftade nyheten. Enligt nyhetsbyrån Kyodo, som citerar regeringskällor, ska parlamentets underhus upplösas redan den 21 juli för att förbereda för ett nyval.

Helgens lokalval utgjorde, enligt bedömare, en barometer för hur stark LDP:s ställning är i landet. När valresultatet annonserades visade det att Liberaldemokraterna hade backat rejält och förlorat makten i Tokyos parlament till oppositionspartiet Demokraterna. 

– Väljarna är trötta på Liberaldemokraterna. De har inte lyckats åstadkomma något, varken när det gäller ekonomin eller välfärden, sa Takayoshi Matsuo professor emeritus i politik vid universitetet i Kyoto till nyhetsbyrån AP.

Många bedömare menar också att om det skulle vara val i dag skulle det Demokratiska partiet vinna. Enligt Takayoshi Shibata, professor vid Tokyo Keizai universitetet, spelar det ingen roll om LDP gör sig av med sin impopuläre ledare, loppet är ändå redan kört.

– Jag är nästan 100 procent säker på att LDP skulle förlora om det vore val i dag, säger Takayoshi Shibata till nyhetsbyrån AFP. Och hon fortsätter:

– Det spelar ingen roll om de byter ledare då det är för sent att göra något nu. De kan endast förbereda sig på en förlust.

Likt många andra länder befinner sig Japan i en djup ekonomisk nedgång. Landets ekonomi bygger i sort sett på exporten av varor så som bilar, elektronik och maskinell utrustning och exportsiffrorna har halverats på bara ett år. I februari meddelades att den ekonomiska tillväxten hade minskat med 3,3 procent, vilket är den största minskningen sedan 1974.

Väljarnas missnöje bottnar i att det råder politiskt dödläge i parlamentet då oppositionen har majoritet i parlamentets överhus och har därför kunnat blockera nya lagar. Väljarna upplever att LDP inte har åstadkommit något för att få bukt med den skenande ekonomiska krisen.

– Jag vill ha bort dödläget i politiken. Vi är mitt i en lågkonjunktur och LDP har inte gjort mycket för att stoppa den, säger Yuriko Takahashi en 58-åring som arbetar inom detaljhandeln till nyhetsbyrån Reuters.

Många väljare tycker också att Aso står för ett svagt ledarskap. Att han dessutom har sprungit på dyra lyxkrogar mitt i brinnande finanskris har inte hjälpt hans dalande popularitetssiffror.

Den pinsamma förlusten i helgens lokalval verkar ha utlöst kaos i LDP och blåst nytt liv i kravet på förnyat ledarskap.

– Innan valet (i augusti) ska vi välja en ny ledare, klargöra vårt politiska budskap och sedan ska vi söka väljarnas förtroende, sa LDP:s förre partisekreteraren Tsutomu Takebe i en tv-show.

Partiets chefstrateg har till och med försökt få en före detta komiker att kandidera till partiledarposten, enligt Reuters nyhetsbyrå.

Men den före detta diamanthandlare, Aso, signalerade under en presskonferens att han inte har några planer på att slänga in handduken.

– Vi måste fortsätta att kämpa i uppförsbacke, sa han.

Oppositionspartiet Demokraterna och sin sida har varit snabba att utnyttja sitt övertag. Förutom att kunna bryta stiltjen i parlamentet har partiet lovat att om man vinner ska man ha mer fokus på arbetarna istället för på företagen. Just arbetarnas rättigheter har kommit att bli en nyckelfråga för många japaner. 2003 infördes en ny lag som gjorde det lättare för företag att timanställa personal, en lag som allt fler företag har börjat använda sig av. Om livstidsanställningen en gång var normen i det japanska samhället är den nu ett minne blott.

Men även Demokraterna har vissa problem att tampas med. Partiets ledare har tvingast be om ursäkt sedan det framkommit att flera personer som ska ha varit med på en lista över politiska bidragsgivare i själva verket var döda.

LDP har regerat nästan oavbrutet sedan 1955. Det är sålunda LDP som har byggt upp ett sargat Japan, efter andra världskriget, till världens andra största ekonomi. Partiet har onekligen en stark ställning i landet, men frågan är om helgens lokalval var en fingervisning om att japanerna har fått nog av LDP eller om väljarna endast ville ge partiet en varning.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se