Både morot och piska mot Nordkorea

Nordkoreas kärnvapenprogram är Sydkoreas största hot, säger Sydkoreas president Lee Myung-bak, och uppmanar omvärlden att strikt följa de sanktioner mot Nordkorea som FN:s säkerhetsråd drivit igenom. Presidenten besöker just nu Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sanktionerna ska driva Nordkorea till förhandlingsbordet, sa Sydkoreas president Lee Myung-Bak i dag när han höll presskonferens i Stockholm tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Trots varningar och fördömanden från omvärlden har Nordkorea fortsatt att provocera med sina provsprängningar av kärnladdningar och robottester. Provskjutningen av en missil i april och ett underjordiskt kärnvapenprov i maj har resulterat i nya sanktioner från ett enat säkerhetsråd i FN.

Men det handlar om både morot och piska, enligt den sydkoreanske presidenten. Om Nordkorea sätter sig vid förhandlingsbordet igen kommer belöningen i form av humanitärt bistånd till det fattiga landet som sägs befinna sig nära en kollaps.

– Det är extremt viktigt att alla jobbar tillsammans i genomdrivandet av sanktioner och jag vill tacka EU för det starka stödet, sa Sydkoreas president.

Fredrik Reinfeldt sa att det svenska EU-ordförandeskapet kommer att spela en konstruktiv roll i hanteringen av Nordkoreafrågan och att EU stöder försöken att få igång sexpartssamtalen igen.

Kinas sändebud i kärnvapenfrågor har under helgen rest runt till de länder som ingår i de så kallade sexpartssamtalen som syftar till att undanröja möjligheterna till massförstörelsevapen i Nordkorea.

USA, Ryssland, Kina, Japan, Sydkorea och Nordkorea ingår i gruppen som bildades 2003.

Och i ett möte mellan Kina och Sydkorea i går kom båda sidor överens om att återuppta samtalen, trots att Nordkorea självt lämnat samtalen i protest mot FN:s sanktioner.

– Vi ska söka en fredlig lösning på problemet, men Nordkorea måste ge upp sina kärnvapenambitioner. Det är också deras enda väg mot en välmående framtid, sa Sydkoreas president Lee Myung-Bak.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se