Kräver utredning om Cheneys agerande

I USA går demokratiska kongresspolitiker till hård attack mot förre vicepresidenten Dick Cheney. Efter avslöjandet att Cheney beordrade underrättelseorganisationen CIA att inte informera kongressen om ett hemligt antiterroristprogram kräver demokraterna en utredning.

Det var i helgen som det kom fram att det var den förre vicepresidenten Dick Cheney som med en direkt order såg till att CIA under åtta år inte informerade kongressen om ett hemligt antiterroristprogram.

Kongressens demokrater har reagerat starkt på avslöjandet.

– Om vi har en vicepresident som säger åt folk att bryta mot lagen är det rätt så allvarligt, sade den tunge senatorn Patrick Leahy till CBS.

Dick Cheney själv har hittills inte kommenterat uppgifterna som först publicerades i New York Times.

Enligt amerikansk lag ska kongressen i nästan alla lägen hållas informerad om CIA:s underrättelseverksamhet. Men det var först häromveckan som politikerna fick veta att det här antiterroristprogrammet existerade.

Flera demokrater kräver nu att Dick Cheney och CIA:s agerande utreds. En av dem är senatorn Richard Durbin.

– Att hålla ett sådant omfattande program hemligt för kongressen är inte bara olämpligt. Det kan också vara olagligt, sa Richard Durbin till ABC.

Republikanerna ser däremot inget behov av en utredning. De hävdar att antiterroristprogrammet inte var av sådan art att CIA var tvunget att informera kongressen.

Avslöjandet om Dick Cheney är ett av två bakslag de senaste dagarna för den förre presidenten George Bush och hans administration.

I helgen kom uppgifter om att justitieministern Eric Holder överväger att tillsätta en särskild åklagare. Åklagaren skulle i så fall undersöka om CIA under Bush tid torterade misstänkta terrorister.

Klas Wolf-Watz, Washington
klas.wolf-watz@sr.se