Många brittiska affärer tvingas slå igen

I Storbritannien talas det allt mer om att den värsta recessionen är över, men att det kommer att ta långt tid för ekonomin att återhämta sig. Under det senaste året har många affärer och affärskedjor slagit igen.

Många delar av Storbritannien är hårt drabbade. I exempelvis Belfast i Nordirland öppnade provinsens största shoppingcentrum nästan samtidigt som krisen slog till.

Victoria Square ligger mitt i Belfast och öppnade i mars förra året. Det är modernt med trä och stål, med vattenfall som porlar och det finns ett utsiktstorn där man kan blicka ut över staden.

Hittills uppges tio miljoner besökare ha varit där, två miljoner färre än vad staden hade räknat med.

Den senaste tiden har fyra restauranger i gallerian stängt, och flera klädaffärer har också slagit igen.

Elaine Watson och Paula McMullan är inte förvånade.

– Det är mycket dyra affärer här. Folk har inte pengar att shoppa för just nu när det är recession, säger de båda.

Gallerian försöker möta lågkonjunkturen med längre öppettider och just nu mycket reapriser. Affärsinnehavarna har också fått sänkta hyror, men trots detta kommer fler affärer att försvinna.

En ägare, som vill vara anonym, har drivit en affär med sportkläder under 25 år i kvarteret och han har bestämt sig för att slå igen.

– Jag känner mig lite sorgsen, det blir tråkigt att stänga, säger butiksinnehavaren.

Runt om i Storbritannien har många både mindre affärer och hela kedjor försvunnit under det senaste året. Överallt, inte minst i mindre städer, står affärslokaler tomma.

Mycket handlar nu annars om att söka efter positiva tecken på att ekonomin håller på att återhämta sig.

Den brittiska handelskammaren frågade nyligen drygt 5 000 av sina medlemsföretag och många av dem ansåg att det äntligen går åt rätt håll, men att det är för tidigt att tala om att krisen är över.

Och för många britter är det ytterst kärvt fortfarande. Arbetslösheten väntas stiga från dagens drygt 2 miljoner arbetslösa till 3,2 miljoner nästa år.

Maria Eksedler, Belfast
maria.eksedler@sr.se