Brittiska butiker försvinner i krisen

I Storbritannien talas det allt mer om att den värsta recessionen är över, men att det kommer att ta långt tid för ekonomin att återhämta sig och att arbetslösheten väntas fortsätta att öka.

Många delar av Storbritannien är hårt drabbade av krisen. I Belfast i Nordirland öppnade till exempel provinsens största shoppingcentrum nästan samtidigt som krisen slog till.

Victoria Square ligger mitt i Belfast och öppnade i mars förra året. Det är modernt med trä och stål. Vattenfall porlar och det finns ett utsiktstorn där man kan blicka ut över staden.

Hittills uppges tio miljoner besökare ha varit där, två miljoner färre än vad staden hade räknat med.

Den senaste tiden har fyra restauranger i gallerian stängt. Flera klädaffärer har också slagit igen, något som inte förvånar Elaine Watson och Paula McMullan.

– Det är mycket dyra affärer här. Folk har inte pengar att shoppa för just nu när det är recession, säger de både damerna.

Gallerian försöker möta lågkonjunkturen med längre öppettider och just nu mycket reapriser. Affärsinnehavarna har också fått sänkta hyror, men trots detta kommer fler affärer att försvinna.

En ägare som vill vara anonym har drivit en affär med sportkläder under 25 år i kvarteret och han har bestämt sig för att slå igen.

– Jag känner mig lite sorgsen, det blir tråkigt att stänga, säger han.

Runt om i Storbritannien har många både mindre affärer och hela kedjor försvunnit under det senaste året. Överallt, inte minst i mindre städer, står affärslokaler tomma.

Mycket handlar nu annars om att söka efter positiva tecken på att ekonomin håller på att återhämta sig. Den brittiska handelskammaren frågade nyligen drygt 5 000 av sina medlemsföretag och många av dem ansåg att det äntligen går åt rätt håll, men att det är för tidigt att tala om att krisen är över.

För många britter är det fortfarande ytterst kärvt. Arbetslösheten väntas stiga från dagens drygt 2 miljoner arbetslösa till 3,2 miljoner nästa år.

Maria Eksedler, Belfast
maria.eksedler@sr.se