Pakistan

Flyktingar återvänder till Swat-dalen

Uppdaterad 05:20
Det var bara en bråkdel av de över två miljonerna pakistanska flyktingarna som valde att återvända till sina hem i Swatdalen i går. Många är rädda för att talibanerna ska komma tillbaka. Men andra såg fram emot att få lämna de överfyllda tältlägren.

Fawad Ali, en 30-årig barberare, var en av de som valde att packa sina få ägodelar för resan tillbaka till sin by i Swatdalen.

– Jag hoppas att talibanerna är borta för gott, för talibanerna förbjöd mig att jobba eftersom de anser att män inte ska klippa eller raka sig, sa Ali till nyhetsbyrån Reuters, samtidigt som han lastade på de säckar med mjöl och linser han fått av en hjälporganisation.

Ingen har den hela bilden av vad det är flyktingarna återvänder till. De journalister som varit i Swatdalen säger att en del byar är totalt sönderbombade, andra är intakta. Men återvändarna kommer att behöva hjälp med mat för ganska lång tid framöver eftersom årets skörd är förstörd.

Framför ett av flyktinglägren stod de röda bussarna med texten "Swat Pak Express". Men det finns olika uppgifter om hur många som verkligen klev på. Det talas om allt från ett tusentals till några hundra.

De flesta av de över två miljonerna som flydde från Swatdalen när den pakistanska militären i april inledde sin offensiv för att driva ut talibanerna som mer eller mindre hade total kontroll över området, de har bott hos släktingar och vänner. Men omkring 300 000 har bott i mer än överfyllda tältläger.

FN har fått försäkran från den pakistanska regeringen om att återvändandet ska ske på frivillig basis och att de ska få med sig en ekonomisk starthjälp, bland annat ett bankkort laddat med motsvarande omkring 2 500 kronor. Men vid ett av flyktinglägren förekom i går protester, eftersom de som skulle återvända inte fått pengarna.

Men det finns också de som tvekar att redan nu återvända för de har flera gånger tidigare fått en försäkran om att talibanerna skulle vara borta för gott.

Shamsher Ali som innan offensiven drev en affär i dalen minns tidigare löften.

– Vi har vid två tillfällen tidigare fått löften från armén om att talibanerna skulle vara borta , men de kom tillbaka och vi tvingades fly igen, säger Shamscher Ali till nyhetsbyrån AFP.

Och trots att den pakistanska militären säger att de dödat fler än 1700 talibaner så verkar inga av ledarna gripits eller dödats.

Margita Boström, Bangkok
margita.boström@sr.se