Val av talman för EU-parlamentet

I dag börjar arbetet i det nyvalda Europaparlamentet i Strasbourg på allvar. Ett första test av styrkeförhållandena blir ledamöternas val av talman som ska hållas i dag.

Och det blir första omröstningen för piratpartiets Christian Engström.

– Jag har förstått att det är Graham Watson från Liberalerna och Jerzy Buzek från Polen, EPP, som är huvudkandidater, säger Christian Engström.

Det är inget som kommer att lägga er i?

– Nej, jag röstar med gruppen helt enkelt.

Piratpartiet har alltså inget eget aktivt ställningstagande i frågan om vem som ska bli talman i europaparlamentet, utan tänker rösta på den kandidat som piratpartiets partigrupp, den gröna gruppen, ställer sig bakom.

Talmannen i europaparlamentet är en av de viktiga politiska utnämningar som ska ske nu och framöver. Förra mandatperioden kom talmannen från EPP-gruppen, där de svenska moderaterna och kristdemokraterna ingår. EPP gruppen är parlamentets största grupp.

Men det finns spekulationer om olika kompromisser, att EPP-gruppen eventuellt skulle kunna backa upp en kandidat från en annan partigrupp för att eventuellt få den andra partigruppens stöd för att låta José Manuel Barroso fortsätta ännu en mandatperiod som ordförande för EU-kommissionen.

Förhandlingarna pågår in i det sista och för den erfarna svenska socialdemokratiska riksdagspolitikern, men nu nyvalda europaparlamentarikern Marita Ulvskog känns det ovant att allt är förhandlingsbart.

– I det här parlamentet förhandlar man om posterna. I Sverige finns det redan ett system som gör att vinnande laget inte tar alla poster, det finns givna utskott som oppositionen ska ha. Här måste man däremot ha en valteknisk samverkan där man samarbetar, säger Marita Ulvskog till Ekot.

Stefan Winiger, Strasbourg
stefan.winiger@sr.se