Kina hotas av al-Qaida efter Xinjiang-oron

Konflikten mellan kinesisk militär och muslimska uigurer har väckt stor ilska i den muslimska världen. Nu uppmanar al-Qaidas nordafrikanska gren andra delar av terrornätverket att hämnas på Kina.

Uppgifterna framgår av en ny rapport från det Londonbaserade riskanalysföretaget Stirling Assynt. Justin Crump ligger bakom rapporten.

Det är egentligen inte särskilt förvånande att det nu kommer hot mot Kina från al-Qaida, i synnerhet som det rör sig om al-Qaidas nordafrikanska gren.

Bara i Algeriet bor och arbetar omkring 50 000 kineser, och förhållandet mellan dem och lokalbefolkningen har stundtals varit spänt. Nu kan al-Qaida lokalt dra nytta av en allmänt negativ inställning gentemot Kina i den muslimska världen efter våldsamheterna i Xinjiang-regionen.

al-Qaidas nordafrikanska gren är först ut att peka ut kinesiska intressen som sin måltavla, men många andra kan följa efter.

Rädslan sprider sig i det kinesiska ledarskiktet som nu vidtar åtgärder för att öka säkerheten för utlandskineser mot eventuella hämndaktioner. Samtidigt vädjar man till den muslimska världen om förståelse för sitt agerande mot uigurerna.

Riskanalytikern Justin Crump menar dock att rädslan delvis är obefogad, eftersom al-Qaida centralt inte har något intresse av Kina.

Basen för al-Qaida är egentligen inte religionen utan det geografiska området från västra Pakistan till Mellanöstern och Nordafrika. Bara för att uigurerna är muslimer betyder det inte att de kan räkna med det centrala al-Qaida stöd även om man på lokal nivå försöker dra nytta av konflikten.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sr.se