Flygplanskrasch i nordvästra Iran

Uppdaterad: 12:12
Ett iranskt passagerarplan har kraschat i Iran, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Irna. Alla  personer ombord på planet, av typen Tupolev, befaras ha omkommit.

Planet tillhör det rysk-iranska flygbolaget Caspian Airlines och hade varit i luften bara en kort stund när det fick problem. Planet, en ryskbyggd Tupolev som lyfte från Teheran, skulle till Armeniens huvudstad Jerevan och ombord fanns enligt senaste uppgifter 168 personer.

Enligt den iranska nyhetsbyrån ska samtliga ha omkommit. På nedslagsplatsen finns bara brända rester av flygplanet kvar.

Iran har det senaste decenniet drabbats av flera svåra flygolyckor. Iranska myndigheter har skyllt på USA handelsembargon som stoppar import av reservdelar och försvårar underhållet av flygplansflottan.

Men det här planet var ryskbyggt och enligt bedömare är det inget problem att underhålla den modellen, särskilt som det drabbade flygbolaget till häften har ryska ägare.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se

Iranska flygolyckor de senaste åren:

I december 2005 omkom 108 människor när ett Lockheed-plan störtade strax efter starten i Teheran.

I september 2006 omkom 29 människor när ett flygplan gled av en landningsbana och började brinna i staden Mashhad i östra Iran.

I november samma år kraschade ett militärflygplan på en av Teherans flygplatser och alla 39 ombord omkom.