Känd människorättsaktivist kidnappad

En internationellt prisbelönt rysk-tjetjensk människorättsaktivist, Natalia Estemirova, har förts bort i Tjetjenien. Det uppger hennes organisation, Memorial, för nyhetsbyrån AFP.

Estemirova har arbetat med flera uppmärksammade rättsfall, bland annat tillsammans med människorättsadvokaten Stanislav Markelov, som mördades på öppen gata i Moskva i januari.

Natalja Estemirova är av rysk-tjetjensk härkomst och har arbetat som lärare och journalist i Groznyj i Tjetjenien. Under flera år har hon ägnat sig åt att försvara de mänskliga rättigheterna och arbetat aktivt i människorättscentret Memorial.

Memorial skriver i ett uttalande att Estemirova fördes bort från sitt hus med våld, in i en bil och att hon ropade att hon höll på att kidnappas.

Natalja Estemirova har bland annat fått ta emot Anna Politkovskaja-priset, döpt efter den kända regimkritiska ryska journalist som mördades 2007 och utdelat av en grupp kvinnliga tidigare fredspristagare.

I år har de ryska myndigheterna officiellt avslutat den så kallade antiterroristoperation i Tjetjenien som har pågått sedan 1999. Men fortfarande präglas den ryska delrepubliken av oro och kidnappningar. De senaste dagarna har ett tiotal människor dödats i strider i Tjetjenien.