Känd människorättsaktivist funnen död

Uppdaterad: 17:56
Den kända rysk-tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova hittades i dag ihjälskjuten efter att i förmiddags blivit kidnappad. Estemirova är bara en av flera människorättsaktivister som mördats i Ryssland de senaste åren.

Natalja Estemirova har varit den mest kända förkämpen för mänskliga rättigheter i Tjetjenien de senaste åren. Alltsedan 1999 har hon dokumenterat alla former av övergrepp, inklusive kidnappningar och mord, och nu har hon själv gått samma öde till mötes.

Estemirova kidnappades i förmiddags nära sitt hem i Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Ögonvittnen såg hur fyra män tvingade in henne i en bil och hörde hur hon skrek på hjälp. I eftermiddags hittades hon vid en landsväg i grannrepubliken Ingusjien, skjuten med två skott i vad som förefaller vara en kallblodig avrättning.

Estemirova fick många internationella utmärkelser, bland annat från den svenska riksdagen. Hon arbetade ofta tillsammans med journalisten Anna Politkovskaja, som också hon sköts till döds. En annan hon hade samarbete med var människorättsjuristen Stanislav Markelov som mördades i Moskva tidigare i år.

Vilka som genomförde kidnappningen och mordet är ännu helt oklart. Internationella organisationer har dokumenterat hur människor i Tjetjenien försvunnit och aldrig återfunnits efter att ha gripits av lokal polis eller militär. Men att myndigheterna skulle vara inblandade är bara en spekulation. Det kan också vara ett kriminellt gäng som tänkte kidnappa henne, men där något så att säga gick fel.

Ett stort ansvar ligger under alla omständigheter på den ryska staten och ytterst på presidenten. Återigen visar det sig att myndigheterna inte kan skydda sina egna ryska medborgare. När Anna Politkovskaja mördades gjorde dåvarande presidenten Vladimir Putin sitt bästa att förminska hennes betydelse.

Hur den nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev hanterar mordet på Estemirova kommer att klargöra mycket om hur han i praktiken ser på de mänskliga rättigheterna.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se