Sorg efter aktivisten Estemirovas död

Den kända rysk-tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova hittades igår ihjälskjuten och hon lämnar ett stort tomrum efter sig. Sorgen och bestörtningen är stor bland vänner och kollegor. Vi hör Timur Akijev arbetar vid Memorials kontor i Ingusjien.

– Jag befinner mig i chocktillstånd. För mig personligen är det en stor tragedi. Jag hade känt henne i nio år. I förrgår satt vi här på kontoret och drack te och pratade och så nu är hon borta. Hennes 16 åriga dotter har ingen mamma längre. Jag förstår verkligen inte varför hon dödades och dessutom så brutalt, säger Timur Akijev på telefon från människorättsorganisationen Memorials kontor i Ingusjien.

Det var vid en landsväg i just Ingusjien som Natalja Estimorovai igår eftermiddag hittades död, skjuten med två skott i vad som liknar en ren avrättning.

– Hennes vapen var orden, hot hotade inte någon. Hon var en hederlig människa som arbetade hårt inte för pengar eller ära utan bara för att hon var övertygad om att hennes uppgift var viktig. Jag förstår inte vad mördarna ville uppnå, suckar Timur Akijev.

Natalja Estemirova var tjetejenska och arbetade som historielärare vid en skola i Groznij fram till för tio år sedan. Efter en tid som TV-journalist övergick hon till att bli människorättsaktivist.

Vilka som genomförde mordet är ännu oklart. Inom Memorial misstänker många att mördarna har kopplingar till Tjetjeniens president Kadyrov, som flera gånger uttryckt missnöje med Estemirovas arbete. Estemirova är bara en av flera människorättsaktivister som mördats i Ryssland de senaste åren och Timur Akijev hoppas att den ryska regeringen äntligen ska börja ta situationen i norra Kaukasusien på allvar.

– Som det ser ut nu är mord vardagsmat här, och även vanliga enkla människor drabbas. Men nu måste våldet få ett slut, säger Timur Akijev.

Krister Liang
krister.liang@sr.se