Indien och Pakistan samtalar igen

Indien och Pakistan kom i dag överens om att fortsatta samtal är den enda vägen framåt för de båda länderna.

Premiärministrarna från de båda länderna möttes I Sharm el Sheik i dag i samband med de alliansfria rörelsernas möte och både Pakistans premiärminister Gilani och Indiens Singh sa att de tagit steg framåt i sina relationer med varandra.

I ett gemensamt uttalande sa de båda att de kommit överens om att kampen mot terrorismen inte ska kopplas till fredssamtalen mellan länderna.

De båda kärnvapenmakterna avbröt ju de fredssamtal man haft om framförallt Kashmir efter attentaten i Bombay förra hösten som kostade 166 människor livet. Enligt Indien utfördes dåden av den terrorstämplade Pakistanska gruppen Lashkar-e-Taiba.

Bara det att det i dokumentet från dagens möte är nämnt att de båda länderna måste fortsätta diskussionerna om Kashmir, ses av många som ett stort steg framåt, då denna känsliga fråga tidigare inte ens kunnat nämnas med namn.

Den till största delen muslimska Kashmir har länge kämpat för att bli en självständig stat samtidigt som Pakistan hävdat att Kashmir ska tillhöra dem.

- Vi är beredda att prata om allt med Pakistan, inklusive alla känsliga frågor, sa Indiens premiärminister Manmohan Singh efter mötet.

Även Pakistan uttalade en optimism för utvecklingen mellan de bägge grannländerna.

För Pakistan vore en fredligare relation med grannen i öster välkommen med tanke på den offensiv landet för mot talibanerna i gränslandet mot Afghanistan.

Det plus påtryckningar om att återuppta fredssamtalen på både Pakistan och Indien från den amerikanske utrikesministern Hillary Clinton, anses ha bidragit till dagens positiva signaler.

Hillary Clinton anländer till Bombay i morgon för sitt första statsbesök i Indien och symboliskt har hon bokat in sig på hotell Taj Mahal, som var en av attentatsplatserna i november.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se