Positiva rapporter från USA-bolag

 Den kraftiga uppgången på USA-börserna höll i sig också i går där tungviktare som Google, IBM och JP Morgan kom med sina rapporter.

Google, som häromdagen meddelade att mjukvarujätten senare i år tar upp konkurrensen med Microsoft med en gratisvariant av Officepaketet, kom med en rapport som var över förväntningarna.

JP Morgan överraskade med ett kvartalsresultat som steg med 36 procent, men samtidigt aviserar banken nya stora kreditförluster något som bidrog till att aktien ändå stannade på minus.

I går stängde New Yorkbörsen upp 1,1 procent medan Nasdaq steg med 1,2 procent. Dow Jones industriindex har den senaste veckan gått upp med sex och en halv procent medan Nasdaq Composite index har gått upp med sju och en halv procent den senaste veckan.

Som vanligt efter några dagar med kraftiga uppgångar kommer frågan om hur länge det ska hålla i sig. Skeptikerna pekar på att dom fundamentala problemen i den amerikanska ekonomin finns kvar i form av stora underskott i dom offentliga finanserna och att bolånekrisen är långtifrån över.

Optimisterna tror att efterfrågan i ekonomin nu är på väg att ta fart igen.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se