Nio dödade av hotellbomber i Jakarta

Uppdaterad 08:34
Den indoensiska huvudstaden Jakarta har utsatts för ett antal bombdåd under morgonen. Sprängladdningar vid två stora hotell dödade minst nio personer och skadade ett 40-tal. På ett av hotellen hittades under morgonen ytterligare en sprängladdning som desarmerades.

– Jag såg den första explosionen, jag såg vad som tycks vara självmordsbombaren, kroppen var svårt sargad. Restaurangen där bomben exploderade är totalförsörd, sa Greg Wollstencroft till TV-stationen CNN.

Det var strax före klockan åtta i morse lokal tid som man i de centrala delarna av Jakarta kunde höra först en explosion från Marriott Hotels lobby och fem minuter senare kom en andra explosion från närliggande Ritz Carlton Hotell.

Den sägs ha skett i en restaurang på andra våningen. På TV-bilder från lokala TV-stationer kan man se att den nedre delen av hotellfasaden är bortsprängd.

Det var högexplosiva bomber, sa samordningsministern för rättsliga och säkerhetsfrågor till nyhetsbyrån AFP.

Flera av de döda och skadade sägs vara utlänningar. En polistalesman uppgav att 14 av de skadade var av utländsk härkomst. Men på en lista på ett närbeläget sjukhus angavs 18 utlänningar.

En australiensisk man sa till en lokal radiostation att hans son var en av de skadade. Hotellen ligger i det område i Jakarta dit både affärsmän och turister söker sig.

Indonesien har under 2000-talet utsatts för många bombdåd. På just hotell Marriott utfördes ett bombdåd 2003 som tog 12 människors liv. Och så Balibomberna 2002 där över 200 människor dog, varav sex var svenskar.

Då misstänktes direkt den militanta islamistiska gruppen Jeemah Islamia och med hjälp av australiensisk polis greps ganska snabbt personer som tillhörde den gruppen.

Sedan dess har Indonesien, enligt internationella bedömare, arbetat hårt för att hindra gruppens möjligheter att utföra nya dåd. Många har gripits, men Jeemah Islamia har också rötter och anhängare i både Singapore och Malaysia.

Nattens bombdåd är ett stort bakslag för Indonesien och då kanske främst för landets så viktiga turistindustri. På Bali har man först de senaste åren kommit upp till de besökssiffror man hade innan dåden.

Så sent som i förra veckan genomfördes presidentvalet utan några rapporterade våldsamheter - och det togs som ett tecken på att Indonesien tagit ett stort steg mot att bli en stabil demokrati och som en modell för andra länder i Asien. Och som en snabb reaktion på dagens bombdåd föll den indoensiska börsen och valutan.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se