Skärpta sanktioner mot Nordkorea

FN:s säkerhetsråd har beslutat att skärpa sanktionerna mot Nordkorea. För första gången kommer sanktionerna att drabba nordkoreanska individer. 

Det är fem chefer på nordkoreanska myndigheter och företag som verkar inom kärnenergiområdet som kommer att få sina tillgångar utomlands frysta. Dessutom ska de inte tillåtas resa utanför Nordkorea.

Beslutet i säkerhetsrådet ikväll innebär också att FN tar till en ny metod för att pressa Nordkorea. Tidigare har sanktionerna nämligen inte riktats mot enskilda individer.

Säkerhetsrådet beslöt också att förbjuda medlemsländerna att handla med den nordkoreanska kärnenergimyndigheten och fyra utpekade företag.

På det här sättet vill FN göra det svårare för Nordkorea att bedriva vapenhandel.

Säkerhetsrådets sanktioner är ett svar på Nordkoreas kärnvapentest i maj och de provskjutningar av raketer som landet gjorde veckorna därefter.

Det var bara för en dryg månad sen som FN senast skärpte sanktionerna mot Nordkorea. Då fick medlemsländerna bland annat rätt att inspektera Nordkoreanska båtar och flygplan för att förhindra att kärnvapenmateriel kom in i landet.

Nordkorea reagerade starkt på det beslutet. Varje försök till blockad kommer att mötas med militärt våld, hette det då från Pyonyang.

Klas Wolf-Watz, Washington
klas.wolf-watz@sr.se