Indonesien

Ingen har tagit på sig bombdåden ännu

Uppdaterad: 13:09
Minst nio personer dog och 40 skadades i bombattentat mot två lyxhotell i Indonesiens huvudstad Jakarta i morse. Många av de döda och skadade är av utländsk härkomst. Ännu har ingen tagit på sig dåden.

Peter Puomy, som bodde på Marriot var på väg till frukosten när hotellet skakade till.

– Jag var på väg mot frukosten när jag hörde en kraftig explosion. Byggnaden skakade till och när jag tittade ut från 17, våningen såg jag svart rök stiga upp mot himlen, berättade Peter Puomy för tv-kanalen CNN.

Det var vid halv åtta-tiden på morgonen, så många hade påbörjat sin frukost. Nu visar tv-bilderna ett söndersprängt hål av det som var frukostrestaurangen.

Bara några minuter senare gick ytterligare en sprängladdning av i det närliggande hotellet Ritz Carlton.

Indonesien drabbades av många bombdåd i början av 2000-talet, med Balibomberna 2002 som den som skördade flest människoliv. Över 200 dog, varav sex var svenskar.

Året efter utsattes just Mariotts hotell i Jakarta ett attentat som dödade 12 personer och sedan dess har hotellet ansetts ha den största säkerhetsapparaten i Asien.

Men ändå lyckades någon smuggla in två sprängladdningar, en som gick av i restaurangen och en som senare hittades odetonerad i ett hotellrum.

Alan Orlob är Mariotts säkerhetschef och han var själv på hotell Ritz i Jakarta när bomben exploderade.

– Säkerheten på hotellet är mycket hög, bilar undersöks liksom bagaget. Det finns hundar som sniffar och detektorer. Vi har inte fått någon hint om ökat hot, snarare tvärt om, säger Alan Orlob.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se