Bombdåden i Jakarta

Självmordsbombare tros ligga bakom

Uppdaterad: 16:56
Enligt polisen i indonesiska Jakarta låg självmordsbombare bakom attentaten mot två hotell i staden i morse. Minst nio personer ska ha omkommit och runt 60 personer skadats.

Efter flera års lugn i Indonesien drabbades man åter av ett terrordåd i morse då två självmordsbombare troligen utlöste sina sprängladdningar på två lyxhotell i centrala Jakarta.

Enligt landets polischef så är åtta döda personer identifierade och ett 60-tal skadade. Men förutom de åtta döda så finns det ett antal oidentifierade varav man tror två kroppar är självmordsbombarna, som hade checkat in som gäster på hotellet för några dagar sedan.

På en övervakningskamera från hotell Ritz Carlton finns en filmsekvens som man tror visar en av självmordsbombarna. Han går med en resväska i handen och har en ryggsäck på magen. Precis när han passerat kameran exploderar det.

På det rum på 18:e våningen på Marriott fann man en odetonerad sprängladdning samt en dator.

Indonesiens president Yudhoyono beskrev angriparna som omänskliga.

– De bryr sig inte om att dom skadar vårt land. Denna terrorhandling har omfattande verkningar på vår ekonomi, handel, turism och image i världen, sa han i ett uttalande.

Yudhoyono återvaldes som president så sent som i förra veckan och han har fått beröm både inom och utom landet för att han under de fem år han innehaft presidentposten gjort Indonesien till ett stabilt land, som dessutom klarat den ekonomiska mycket bra.

Så det är ett stort bakslag för landet men han sa att de skyldiga ska gripas och dom flesta pekar på att det är den islamistiska gruppen Jemaah Islamiyah som ligger bakom dåden.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se