WHO oroas över H1N1:s spridningstakt

Uppdaterad: 15:52
Svininfluensan sprider sig med en snabbhet över världen som saknar tidigare motstycke, skriver Världshälsoorganisationen WHO i en rapport i dag. Men i Sverige syns inte samma spridningstakt ännu, enligt professor Jan Albert vid Smittskyddsinstitutet.

– Vi har övervakningssystem där vi försöker få ett grepp om hur spridd smittan är ute i samhället, inte bara de allvarligt sjuka utan även de med någon slags snuva alls. De systemen visar just nu att vi inte har någon dramatisk smittspridning i Sverige, säger professor Jan Albert vid Smittskyddsinstitutet.

Men i flera andra länder har spridningen av det nya influensaviruset skett oväntat snabbt. Tidigare epidemier  har behövt sex månader för att sprida sig lika mycket som H1N1-viruset gjort på mindre än sex veckor, enligt Världshälsoorganisationen.

Samtidigt är symptomen milda hos de allra flesta smittade. Bara ett par procent av de drabbade i USA har hamnat på sjukhus.

Sverige kommer inte att ändra sina beredskapsplaner på grund av detta säger professor Jan Albert.

– Nej, vi har ju jobbat på så fort vi kan med planeringen. Det ändras inte utan är bara en indikation på att vi måste fortsätta.

Många svenskar kan vara på väg på utlandssemester. Måste man vidta några speciella åtgärder om man ska utomlands?

– Nej, jag tycker inte det. Möjligtvis om man tillhör någon riskgrupp och är svag och skör. Men annars ska det inte behöva påverka semesterplaner eller annat, säger Jan Albert.

I Sverige har hittills 238 fall av svininfluensan H1N1 anmälts. 30 av dem gäller personer som har smittats i Sverige.

Tillståndet för den 22-årige man som vårdas i respirator för sjukdomen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping är fortfarande allvarligt men stabilt. Det säger uppger ansvariga på Vrinnevisjukhuset.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se