Människorättsadvokat gripen i Teheran

Uppdaterad: 18:05
I Iran har minst femton människor gripits av polisen under en demonstration vid Teherans universitet. Bland andra greps den kända människorättsadvokaten och journalisten Shadi Sadr, när hon var på väg till fredagsbönen. Det är okänt var hon nu befinner sig, enligt kvinnans make.

Shadi Sadrs man säger att ingen annan i sällskapet greps och det kan därför tyda på att man var ute specifikt efter Shadi Sadr, känd kvinnorättsaktivist och jurist, som länge arbetat med att försöka förbättra kvinnors situation i Iran.

Enligt vittnesuppgifter ska Shadi Sadr ha släpats in i en bil av några civilt klädda personer på en gata nära universitet i centrala Teheran. För två år sedan fängslades hon i 15 dagar för att hon hade demonstrerat för kvinnors rättigheter.

Dagens oroligheter utbröt när den förre presidenten, Ali Akbar Rafsnjani, som stöttar oppositionsledaren Mir Hossein Moussavi, för första gången på över två månader predikade i samband med fredagsbönen vid universitetet i Teheran.

Tusentals Moussavi-anhängare samlades utanför universitetet och ropade slagord som "Allah akhbar" - Gud är stor - och bar på gröna banderoller. Enligt nyhetsbyråer ska polisen ha skjutit tårgas mot demonstranterna.

Ali Akbar Rafsnjani krävde i sitt tal i dag att myndigheterna omedelbart ska släppa alla som gripits i protestdemonstrationer efter presidentvalet den 12 juni och han sa också att en stor mängd iranier tvivlar på att valet gick rätt till.

På väg till bönen attackerades även oppositionsledaren Mehdi Karroubi i Teheran, rapporterar hans partis webbsida. Karroubi är en av de tre oppositionspolitiker som ställde upp och förlorade mot president Mahmoud Ahmadinejad i det kontroversiella valet förra månaden. Det är oklart vilka som attackerade honom, men enligt AFP bar de civila kläder.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se