1 av 3
Indonesisk polis vaktar utanför hotellet Ritz-Carlton. Foto: Irwin Fedriansyah/Scanpix.
2 av 3
Restaurangen inne på Ritz-Carlton förstördes helt vid dådet. Foto: Scanpix.
3 av 3
Klicka för grafik.
Hotelldåden i Jakarta

"Polisen nära gripa känd extremist"

Polisen i Indonesiens arbetar med att försöka identifiera de två självmordsbombarna som utlöste två sprängladdningar på två lyxhotell i Jakarta i går. Landets utrikesminister skrev i dag ned antalet döda till åtta - med attentatsmännen inräknade - och antalet skadade till 55 personer.

Fem av de döda är nu identifierade och av dem är fyra av utländsk härkomst och en indones.

– Vi tror att självmordsbombarna är bland de tre som ännu inte identifierats, sade utrikesministern på en presskonferens i dag.

Polisen rapporterar att de hemmagjorda bomberna som användes på hotellet var av exakt samma typ som använts vid tidigare attentat kopplade till den malaysisk-födde extremisten Noordin Mohammed Top. Han anses vara en skicklig bombtillverkare och man tror att det är hans sprängladdningar som använts vid många av landets terrordåd.

Noordin anses tillhöra en hårdför falang av den islamistiska terrorgruppen Jeemah Islamia. I förra veckan upptäcktes samma slags bomber på en muslimsk internatskola i centrala Java under en räd mot ett hus där man misstänkte att han uppehöll sig.

– Polisen är mycket nära att gripa honom, uppgav säkerhetsdepartementets antiterrorchef till AFP i dag.

I bomberna fanns det mängder med spikar och andra metallföremål. En anonym polis sa till nyhetsbyrån AP att man hittat handskivna papper, en mobiltelefon och den odetonerade sprängladdningen på det rum på hotell Marriott som de båda checkade in på i onsdags. 

I dag mottog också nyhetsbyrån Reuters ett sms som sades komma från Bashir, som ansågs vara Jeemah Islamias ledare när bombdådet på Bali utfördes, det dåd som kostade över 200 människor livet. I meddelandet stod det att bomben var en varning från Gud till Indonesien för att landet inte respekterar guds lag.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".