Poliser gripna för polismord i Mexiko

Tio polismän har gripits i delstaten Michoacan i västra Mexiko misstänkta för mord på federala poliser. Knarkkartellen La Familia misstänks ligga bakom.

Liken efter federala poliser, en kvinna och elva män, hittades vid en väg staplade över varandra. Kropparna visade även tecken på att ha torterats.

De poliser som nu gripits kommer att sitta häktade under 40 dagar. Tiden ger utredare möjlighet att arbeta fram en stark bevisning mot polismännen, som misstänks ha begått brott på uppdrag av knarkkartellen La Familia (familjen). Häktningstiden ger även utredarna en möjlighet att se om männen är skyldiga till morden, skriver åklagarna i ett uttalande.

Kartellen La Familia är verksam i regionen, myndigheter ser därför en koppling mellan morden och knarkorganisationen. La Familia, som har sin bas i Michoacan, anses vara ett av de mest våldsamma och kriminella gängen i Mexiko. Kartellen blev känd 2006 när de skapade förstasidesnyheter i landet. En beväpnad grupp kopplad till organisationen hade då klivit in på en bar och kastat fem människohuvuden på dansgolvet.

President Felipe Calderon, som inlett en offensiv mot knarkkartellerna, har placerat ut 36 000 soldater och poliser i de städer som drabbats värst av knarkvåldet.

Och drogkriget i Mexiko har skördat många offer. Över 7 700 människor har hittills dött, visar regeringens statistik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".