Kupper och socialism

Praktiskt taget hela etablissemanget – parlamentet, krigsmakten, domstolarna, de politiska partierna, till och med ombudsmannen för mänskliga rättigheter, Ramon Custodio (en man som under 80-talet var en symbol för principfasthet och mod och en oumbärlig källa för att begripa vad som egentligen hände i landet) – stödde kuppen mot Manuel Zelaya den 28 juni.

Så skör är alltså den demokratiska kulturen i Honduras.

Men att Honduras ändå inte är samma bananrepublik som förr visas av de sociala rörelser som stått emot elitens knektfasoner och dag efter dag demonstrerat mot kuppmakarna.

De dagar jag vandrade omkring i demonstrationer på Tegucigalpas gator mötte jag massor av människor som bars fram av övertygelsen om att demokratin var till för dem. Och det ingjöt ett mod som tidigare var sällsynt i Honduras.

Men jag mötte också föreställningen att det är det 21:a århundradets socialism under Hugo Chavez ledning är lösningen på problemen.

Den venezulanske presidentens oljepengar, radikala anti-amerikanska retorik och flödande svada mot de etablerade eliterna gjorde honom i mångas ögon till en hjälte – en bärare av hoppet om ett bättre samhälle.

Men vad innebär egentligen socialismen i Hugo Chavez tappning?

Häromdagen, mitt under den honduranska krisen, gav en av hans närmaste medarbetare, Rafael Rodriguez, energiminister och chef för det statliga oljebolaget PDVSA, ett ovanligt tydligt svar:

-Alla arbetare som inte deltar i en socialistisk basgrupp är potentilla konspiratörer, sa Rodriguez.

Det vill säga; att vara socialist är detsamma som att delta i en socialistisk basgrupp som initierats av och stödjer regeringen.

Att inte delta i en sådan organisation är inte bara detsamma som att inte vara socialist, utan – förklarade Rodriguez – att vara konspiratör – en fiende.

-Och, fortsatte Rodriguez, gillar man inte reglerna så kan man lika gärna dra…..någon annanstans.

  1. Det var länge sen så många ledande politiker i Latinamerika talade så mycket om socialism. Men de låter obehagligt ofta mer som socialismens dödgrävare, än som dess förlösare.   
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".