Den väntade turismökningen uteblev på Island. Foto: Scanpix.

Väntad turismökning uteblev

Det blev ingen ökning av turister i år på Island, trots den svaga valutan. Bland annat har de svenska och brittiska turisterna minskat.

Det isländska turistrådet är oförstående till varför just de svenska och brittiska turisterna minskat, medan turisterna från Mellaneuropa blivit fler. Det säger marknadschefen Jón Gunnar Borgþórsson.

– Vi förstår inte mentaliteten i de här länderna. Vi har försökt att förstå varför, men vi har inte kommit fram till det än, säger Jón Gunnar Borgþórsson.

Island hade väntat sig en ökad turism i år på grund av att den isländska kronan fallit. Men hittills tyder inget på att turismen ökat. Snarare ligger den på samma nivå som tidigare.

Däremot är det tydligt att de svenska och brittiska turisterna blivit nära 20 procent färre, i jämförelse med förra året, samtidigt som turister från Tyskland, Nederländerna och Frankrike ökat med närmare 30 procent.

Islands branschorganisation för turism spekulerar i att finanskrisen drabbat Tyskland mindre än exempelvis Storbritannien, och att det därför bland annat är rekordmånga tyskar som besöker Island i år, säger projektledaren, Gunnar Valur Sveinsson.

– Tyskar kanske väljer att resa mer utomlands. Krisen har kanske inte landat så mycket i Tyskland, som den har gjort i Storbritannien och det har ju varit till vår fördel, säger Gunnar Valur Sveinsson.

Tendensen i sommar är att turisterna bokar sina resor och sin logi strax innan de kommer. Det gör att turistrådet inte vet hur turismen blir framöver.

Därför arbetar man efter strategin att satsa på den kortsiktiga marknadsföringen av Island. Då är det främsta argumentet att priset på isländska varor och tjänster är rekordlåga, men att priset förväntas öka framöver, förklarar marknadschefen på Islands turistråd, Jón Gunnar Borgþórsson, med glimten i ögat.

– Om folk vill komma till Island ska de komma nu, säger Jón Gunnar Borgþórsson.

Till turistbyrån i centrala Reykjavik, har Alexander från Tyskland kommit för att planera sina åtta dagar på Island. Han säger att det avgörande för att han och hans vän reste till Island just nu var att den isländska valutan fallit och att det var billigare komma hit.

– I år verkar Island vara billigare än tidigare, kanske upp till 50 procent billigare, säger den tyske turisten Alexander.

Likaså var priset på Island avgörande föra att Pedro från Portugal har planerat in tre av sina semesterveckor på Island

– Jag hade råd att stanna längre i år när den isländska kronan är så svag, säger Pedro från Portugal.

Maria Repitsch, Reykjavik
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".