Medlingssamtalen återupptas. Foto: Kent Gilberg/Scanpix.

Ingen lösning i Honduras-förhandlingar

Förhandlingarna som förts i helgen för att lösa konflikten i Honduras efter statskuppen ser ut att ha kollapsat. Medlaren, Costa Ricas president Óscar Arias, varnar för att det kan leda till våldsamheter. Den avsatte presidenten Manuel Zelayas delegation avbröt samtalen, eftersom kuppregeringen vägrar att låta Zelaya återvända till presidentposten.

Den regering under ledning av Roberto Micheletti som bildades efter kuppen mot Manuel Zelaya den 28 juni visade ingen som helst vilja att ens diskutera det medlingsförslag som Costa Ricas president Óscar Arias har lagt fram.

Det var den första av de sju punkterna i Arias förslag, den som innebär att Zelaya ska återinsättas som president tills hans mandat går ut i början av nästa år, som fick kuppregeringen att sparka bakut. I dess ögon är den enda möjliga lösningen att Zelaya ställs inför rätta.

Men medlaren Óscar Arias har ännu inte helt gett upp hoppet. Han har gett sig 72 timmar, det vill säga tills på torsdag, för att försöka övertala Micheletti.

Manuel Zelaya å sin sida förklarade i går att han, oavsett hur förhandlingarna går, kommer att återvända till Honduras senast på fredag.

Ännu finns alltså lite tid. Men klockan tickar och förhoppningarna om en förhandlingslösning minskar för var minut som går.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".