Åtal för kuppförberedelser i Turkiet

I Turkiet ställdes 56 personer inför rätta i dag anklagade för att ha planerat att störta premiärminister Tayyip Erdogans AKP-regering

Enligt anklagelsen tillhör de åtalade den ultranationalistiska gruppen Ergenekon, som ska ha förberett bombdåd och avrättningar som skulle provocera fram ett militärt maktövertagande.

86 personer står inför rätta sedan tidigare, bland dem politiker, journalister och pensionerade militärer.

Många i Turkiets etablissemang, bland dem höga militärer, domare och akademiker, befarar att AKP ska undergräva landets sekulära grundprinciper genom att föra in islam, som är landets största religion, i samhällslivet. Partiet förnekar att det skulle ha några sådana ambitioner.

Vid dagens rättegångsstart samlades hundratals demonstranter utanför domstolen i Silivri inte långt från Istanbul. De kritiserade rättegången, viftade med turkiska flaggor och höll upp porträtt av det sekulära Turkiets grundare Mustafa Kemal Atatürk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".