Obama höll presskonferens på ett barnsjukhus.

Sjukvårdsreform ödesfråga för Obama

President Barack Obamas planer på en reformerad sjukvård i USA möter ett allt större motstånd, såväl bland tunga republikaner som inom hans eget parti. Frågan beskrivs allt oftare som en ödesfråga för Obamas hela presidentskap. Nu ska Vita huset öka insatserna genom att låta presidenten själv framträda allt oftare för att försöka övertyga den växande skaran tvivlande.

– Det här problemet har stötts och blötts i åratal. Agerar vi inte nu kommer inget att förändras, sa Barack Obama vid en presskonferens i går kväll efter att hans planer drabbats av ytterligare bakslag.

Michael Steele, en av det republikanska partiets tyngsta profiler, dömde ut den planerade sjukvårdsreformen som "ett experiment på gränsen till socialism".

Steele är liksom Obama en av landets få afroamerikanska toppolitiker. Dessutom är han känd som en bångstyrig republikan som ofta går emot sitt eget parti. Men alltså inte i den här frågan.

Det Steele och många andra kritiker varnar för är att ett reformerat sjukvårdssystem helt enkelt blir för dyrt och kommer att öka på landets redan stora budgetunderskott.

Den växande kritiken gör att sjukvårdsfrågan kan dra ut på tiden, något som Obama till varje pris vill undvika. Men i går kväll tvingades han ändå medge att tidsgränsen han satt upp för kongressen att fatta beslut kanske inte håller. I går kom dessutom en stor opinionsundersökning full av dystra siffror för presidenten. För första gången stöds hans sjukvårdsprogram av mindre än halva väljarkåren. Allt färre har dessutom förtroende för hans hantering av ekonomin och av den skenande arbetslösheten.

Men fortfarande tycker ändå sex av tio amerikaner att Obama gör ett bra jobb som president. Och det är det förtroendet som Vita huset nu kastar in i spelet om sjukförsäkringen. Under veckan som kommer ska presidenten göra flera personliga framträdanden: På internet, vid presskonferenser och genom intervjuer i enskilda tv-kanaler. Allt för att försöka vända den vikande opinionen i sjukvårdsfrågan.

Om han misslyckas skulle det betyda en tung prestigeförlust för president Obama, liknande den som Bill Clinton drabbades av i början av sitt presidentskap.

Jörgen Huitfeldt, Washington
jorgen.huitfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".