Civila drabbas av striderna. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix.
Afghanistan

Svenska styrkor märker av ökat våld

Våldet i Afghanistan har ökat kraftigt på senare tid. Antalet talibanattacker mot militära mål har fördubblats de senaste två åren, visar en ny rapport. Men attackerna drabbar även civila. Enligt rapporten har 1 000 civila fått sätta livet till i Afghanistan det senaste halvåret.

– Självmordsbombare inriktar sig ofta på militärposteringar, på "checkpoints", och då finns det civila i närheten så när soldaterna dör dör de också. Ser man på de internationella styrkorna så förlitar de sig mer på flygattacker och artilleri. Det är trubbiga vapen. När man då bombar i en by där man tror att talibaner finns så stryker civila med också, säger Anders Fänge på Svenska Afghanistankommittén

Bara de första sex månaderna i år dog nästan 1 000 civila vilket är 30 procent fler än för två år sen, visar en alldeles ny rapport av en säkerhetsorganisation som anlitas av många frivilligorganisationer i landet.

Även de stridande parterna har utsatts för ökat våld i och med att kriget i Afghanistan har intensifierats. Attackerna mot de svenska trupperna är till exempel redan lika många i år som under hela 2008, säger överste Olof Granander som är chef för den svenska styrkan i landet.

– Under den tid som jag har varit här nere, tre månader, så har vi haft sex incidenter av allvarligare karaktär inom vårt område. Det är en avsevärd ökning under den här perioden. Det är vägbomber, självmordsbombare, bomber av olika slag kan man säga, säger Olof Granander.

Det runt finns 400 svenska militärer i den Natoledda insatsen i Afghanistan. Sverige har sedan tre år ansvar för fyra provinser i norra delarna av landet, runt storstaden Mazar-i-Sharif.

Olof Granander understryker att området är betydligt lugnare än de södra och östra delarna av Afghanistan, men man har ändå märkt upptrappningen av våldet. Förutom bombattacker handlar det om regelrätta eldstrider, som i slutet på juni när svenska och afghanska soldater var inblandade i en flera timmar lång strid, berättar Olof Granander.

– Man blev utsatt för ett överfall med både finkalibrig eld och granater, överaskande i sidan. Därefter följde en strid mellan den afghanska armén som ingick i den här styrkan och de som utförde eldöverfallet. Svenskarna i det här fallet gick i skydd och hjälpte till med att få fram flygunderstöd.

Tidigare var den svenska styrkans verksamhet framför allt inriktad på att bygga upp kontakter med civila och följa utvecklingen i området. I takt med att den afghanska armén och polisen fått större kapacitet att slå till mot upprorsmakare och kriminella ger de svenska soldaterna alltmer understöd till dem, säger Olof Granander.

– Vi genomför tillsammans med dem vanliga patruller. Vi stödjer dem om de ska göra en större operation för att arrestera någon, säger Olof Granander.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Sîlan Dilijen
silan.dilijen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".