Storbritannien

Ny lag om politikers kostnadsersättningar

Uppdaterad: 01:02
En ny lag har antagits i Storbritannien efter politikerskandalerna i parlamentet. Lagen har behandlats rekordsnabbt och innebär bland annat att ett nytt oberoende organ ska övervaka brittiska politikers utlägg och ersättningar.

Ministrar hade utlovat en ny lag före sommaren efter avslöjandena om tvivelaktiga och omfattande kostnadsersättningar.

För premiärminister Gordon Brown är det nödvändigt att försöka återskapa ett förtroende hos allmänheten efter de många och märkliga ersättningskraven från parlamentsledamöter.

Det har handlat om allt från ersättningar för extra bostäder till privata avdrag som skattebetalarna fått bekosta. Ett antal politiker har tvingats lämna sina uppdrag eller har självmant sagt att de inte kandiderar till nästa val.

Den nya lagen har tagits fram rekordsnabbt då de brittiska politikerna nu går på sommarlov. Och just bristen på tid har gjort att den nya lagen blir rätt uddlös, säger kritiska politiker.

Från början diskuterades tre olika åtalspunkter, men efter snabbt kompromissande blev det bara en åtalspunkt kvar.

Det viktiga var ändå att göra det straffbart att begära kostnadsersättning på falska grunder och det har man nu uppnått med den nya lagen. Brott kan leda till ett års fängelse. Lagen innebär att en ny, oberoende instans nu ska övervaka parlamentarikernas utlägg som de måste redovisa öppet.

Päivi Kotka, London
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".