Dmitrij Medvedev och Hu Jintao träffades i juni. Foto: Dmitry Asdtakhov/Scanpix.

Kina - Ryssland möts i militärövning

Ryssland och Kina inledde i dag en gemensam militärövning där man ska träna sig i att slå ned separatistuppror och terrorattacker. Från rysk sida vill man att försvarssamarbetet ska fördjupas ytterligare.

Den nu aktuella övningen som ska pågå i fem dagar äger rum mindre än en månad efter de hårda etniska sammanstötningarna i staden Ürümqi i västra Kina där nästan 200 människor dödades. Militärmanövern är inriktad bland annat på just sådana scenarier, en annan sak man ska öva inför är terroristattacker.

Ett 60-tal stridsflygplan och helikoptrar används i övningen som heter Fredsuppdrag 2009 och genomförs i nordöstra Kina, nära gränsen mellan de två länderna. Syftet är att visa omvärlden att Ryssland och Kina förmår upprätthålla säkerhet och stabilitet i regionen, säger den ryska generalstabschefen Nikolaj Makarov.

De två länderna har gått från att vara bittra fiender till att samarbeta allt mer intimt, inte minst på det militära området. 2005 och 2007 genomfördes också gemensamma krigsspel. Inför dagens övningar, sade Makarov att Ryssland vill att samarbetet med Kina ska fördjupas ytterligare och han pekade då på riskerna förknippade med Nordkorea.

Samtidigt som Ryssland och Kina gemensamt tränar på att bekämpa etnisk separatism rapporteras att en domstol i Ufa nära Uralbergen dömt en man till 15 års fängelse för medverkan i vad som beskrivs som en uigurisk terrorgrupp som verkat nära den afghansk-pakistanska gränsen.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".