EU kritiskt i rapport

Hot och pengar köper domare i Bulgarien

Det går för långsamt att komma till rätta med korruptionsproblemen och den organiserade brottslighetens inflytande i Rumänien och Bulgarien, anser EU-kommissionen som anklagar ledande politiker i de två länderna för att göra för lite, rapporterar SR:s korrespondent.

Rumänien och Bulgarien har bara varit medlemmar i EU sedan 2007. Redan när de två länderna gick med så fanns det kritiska röster som påpekade att de båda inte hade kommit tillräckligt långt på vägen till en modern rättsstat, där lagen gäller lika för alla och där domstolarna dömer rättvist och inte låter sig påverkas.

Enligt EU-kommissionens årliga granskning av rättssystemen i Bulgarien och Rumänien som offentliggjordes i Bryssel i dag så har problemen inte lösts ännu.

I Bulgariens fall handlar det om den organiserade brottslighetens inflytande och för båda länderna gäller fortsatta problem med korruption. Med andra ord, med hot och pengar kan man fortfarande få domare och domstolar i Bulgarien och Rumänien att döma som man vill, enligt EU-kommissionens rapport.

Visst har det gjorts framsteg. Framträdande politiker i båda länderna har försäkrat att kampen mot korruption och partiskhet inom domstolarna och rättsväsendet har högsta prioritet. Men enligt EU-kommissionen så brister det när de politiska målen ska omsättas i handling, särskilt på det lokala planet.

Båda länderna står under särskild övervakning av EU-kommissionen av de här anledningarna och eftersom läget inte har förbättrats tillräckligt kommer övervakningen att fortsätta.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".