S lovar att åter öppna New York-konsulat

Regeringen har i dag kommit med nedläggningsbesked för en ambassad och fyra generalkonsultat. Men Socialdemokraterna lovar i dag att öppna en del av det som Bildt vill lägga ner.

– Vi lägger ner ambassaden i Colombo, generalkonsulaten i New York, Los Angeles, Kanton och Kaliningrad, förklarade utrikesminister Carl Bildt i dag.

Men om oppositionen vinner valet kommer minst ett beslut att rivas upp. Det lovar Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin:

– Jag kan garantera att vi kommer att öppna ett generalkonsulat i New York om vi vinner makten. New York är världshuvudstaden där varumärket Sverige lanseras.

Är det alltså ett vallöfte att ni kommer att öppna generalkonsulatet i New York?

– Ja, om jag får styra utrikesdepartementet efter valet så kommer jag att se till att de futtiga miljoner det kostar att ha ett generelkonsulat i New York ska Sverige ha råd med, säger Urban Ahlin.

Urban Ahlin är även mycket kritisk till nedläggningen av generalkonsulatet i Los Angeles.

Mycket tyder också på att en röd-grön regering kommer att spara pengar på sådant som den nuvarande regeringen tycker är viktigt.

– UD ska naturligtvis håll aordning på sina pengar. Carl Bildt har öppnat ambassader i Kabul, i Bagdad och i Karthoum, som har gigantiskt stora kostnader främst av säkerhetsskäl, säger Urban Ahlin.

I framtiden kan det bli fler nedläggningar. I dag tillsatte nämligen regeringen en utredning som ska göra en översyn av utrikesförvaltningen.

Den utredningen ska göras av Peter Egardt som var Bildts närmaste medarbetare när Bildt var statsminister i början av 1990-talet.

Oavsett vad Egardt kommer fram till innebär ändå dagens besked att frågan om nedläggningar av konsulat och ambassader blir en fråga i valrörelsen.

Regeringen kan då säga att nedläggningarna inte är något nytt. Sedan 1990 har nämligen Sverige öppnat 30 utlandsmyndigheter och lagt ner 43.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".