Tyska regeringen hotar att inte låta Krümmel starta.

Tyskland kräver garantier av Vattenfall

Den tyska regeringen kräver nu mycket tydliga säkerhetsgarantier för att det senaste av Vattenfalls tyska kärnkraftverk, som haft tekniska problem, överhuvudtaget ska få starta elproduktion igen.

Det säger den tyska statssekreteraren Matthias Machnig.

– De måste ge oss goda argument och klarhet i säkerhetsproblemen. Om det finns några tveksamheter kommer vi inte att låta Krümmel starta.

Den tyska regeringen är alltså mycket tydlig i sitt hot mot Vattenfalls kärnkraftverk Krümmel. Helstatliga Vattenfall har blivit ett hett ämne i den tysk valdebatten, och i Ekot i går uttryckte statssekretererare Ola Alterå den svenska regeringens skärpta ton mot sitt stora energiföretag.

– Det företag som staten äger, och därmed svenska folket, ska vara ett positivt exempel för andra. Där är vi inte än och det är inte bra nog, säger Ola Alterå.

Den tyska statssekreteraren Matthias Machnig säger att Tyskland nu förväntar sig att den svenska regeringen som ägare ska trycka på för att förbättra Vattenfall, inte minst ur säkerhetssynpunkt.

– Att driva på och göra det tydligt att säkerheten är viktigast, för som ni vet är kärnkraft en farlig teknik. Så det kan inte finnas någon tveksamhet kring att de gör allt för att ha hög säkerhet, säger han.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".