Manuel Zelaya på gränsen till Honduras. Foto: Esteban Felix/Scanpix.

Zelaya är precis vid gränsen till Honduras

Honduras avsatte president Zelaya befinner sig nu på gränsen mellan Nicaragua och Honduras i vad som verkar vara ett försök att ta sig tillbaka till det land som han styrde fram till slutet av förra månaden.

Nyhetskanalen CNN som följer dramat direkt visade för en stund sen kaosartade bilder av Zelaya i sin karaktäristiska vita cowboyhatt, ständigt talande i mobiltelefon och omgiven av en stor klunga journalister.

Hans ankomst skedde minuter efter att polis och militär hade skjutit skarpt på Zelaya-anhängare i staden El Paraiso några kilometer ifrån den Nicaraguanska gränsen.

Fortfarande är det oklart om Zelaya verkligen kommer att försöka ta sig tillbaka in i Honduras eller om den mediecirkus som utspelar sig nu är själva målet med resan. Som han påbörjade redan i fredags.

Enligt uppgifter från CNN:s korrespondent på plats väntar 1500 tungt beväpnade militärpoliser på andra sidan gränsen. Militärpoliser med order att omedelbart gripa Zelaya om han verkligen försöker ta sig över gränsen. Den tillfällige ledaren i Honduras Roberto Michelleti har sagt att så kommer att ske.

Zelaya avsattes från presidentposten under kuppartade former för snart en månad sedan. Efter det har det internationella samfundet tydligt tagit ställning för Zelaya medan grannlandet Costa Rica gjort fruktlösa försök att medla mellan parterna.

Det scenario många fruktar mest är att Zelaya genom att nu så tydligt utmana kuppmakarna blir gnistan som kan kasta in Honduras in en ny spiral av våld och inbördes strider.

Jörgen Huitfeldt, Washington
jorgen.huitfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".