Röstar i Saulaimaniyah. Foto: Yahya Ahmed/Scanpix.
Val norra Irak

Stärkt kurdisk opposition utmanar makten

Uppdaterad: 20:00
I norra Irak, som styrs av kurder, går invånarna till val i dag för att rösta fram ett parlament och en egen folkvald president. Köerna är långa och vallokalerna har förlängt öppetiderna.

För första gången finns en stark opposition som ställer upp mot de två etablerade maktpartierna KDP och PUK, som alltid styrt i regionen.

När norra Irak går till val i dag är ordet gorran, förändring, på mångas läppar. Ordet anspelar på den rörelse med samma namn som har bildats för att utmana de två etablerade partierna, Kurdistans Demokratiska parti, KDP, och Kurdistans patriotiska union, PUK, som har haft makten i norra Irak i många år.

Det är just det "maktmonopolet", som många kallar det, och den politik den för med sig, som bör ändras, enligt ett stort antal människor i området.

Därför lockar Gorran-listans kandidater framför de etablerades, säger Chîya Mayi, en av dem som tänker rösta på Goran. Han är uppväxt i Sverige, men bor i staden Duhok sedan två år tillbaka.

– I ett demokratiskt system måste det finnas en opposition, en stark, aktiv opposition. Anledningen till att Gorran har fått stort stöd är missnöjet som finns i det kurdiska samhället. Missnöjet mot korruptionen tror jag är den största anledningen. När det talas om korruption i Kurdistan handlar det inte bara om pengar som snos, utan det handlar om de vardagliga rutinerna i samhället - till exempel allt ifrån att man bestämmer vem som ska anställas som rektor vid en skola, man bestämmer vem som ska få bygglov, vem som får starta företag. Det är allt från små rutiner till enorma rutiner, som oljekontrakt, säger Chîya Mayi.

Totalt finns det 24 olika listor för väljarna att ta ställning till i lokalvalen, men flera bedömare tror ändå att segern kommer att tas hem av de etablerade KDP och PUK, som ställer upp i valet på en gemensam lista för att visa att de gamla fienderna, som har stridit om makten i många år, nu är vänner.

Det är de som är folkbokförda inom de kurdiska regionala gränserna i Irak, såsom de bestämdes i och med självstyret 1991, som får rösta i valet. Då ingår exempelvis inte den omstridda staden Kirkuk som kurderna gör anspråk på.

Sîlan Diljen
silan.diljen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".