Oppositionen i Albanien anser att det förekom fusk i samband med valet i juni. Foto: Hektor Pustina/Scanpix.

"Sverige bör frysa albansk EU-ansökan"

Sveriges regering uppmanas av den politiska oppositionen i Albanien att avvakta med all behandling av Albaniens EU-ansökan i protest mot de fall av valfusk oppositionen anklagar regeringen för i samband med det senaste parlamentsvalet i slutet av juni.

Erion Veliaj är partiledare för ett av oppositionspartierna och han vill nu att Sverige, i egenskap av EU:s ordförandeland, agerar och sätter press på Albaniens regering.

– Vi vill att Sveriges regering ska frysa allt arbete med Albaniens EU-ansökan till dess att all problematik kring valet är utredd, säger Erion Veliaj och fortsätter med en uppmaning.

– Vi behöver hjälp, ju förr desto bättre. Vi vill inte att den svenska regeringen ska välja sida i valet, men vi vill definitivt att Sverige och EU gör en markering att de i alla fall står på lagens sida, säger han och tillägger att han förlitar sig på att svenska diplomater gör detta klart för den albanska regeringen.

Valet i Albanien denna sommar har av EU setts som ett test på hur långt Albanien har kommit i sina strävanden efter ett EU-medlemskap.

Och även om oegentligheter förekom, hävdar internationella bedömare att valet var det mest rättvisa i Albanien någonsin.

Men Erion Veliaj menar att denna jämförelse inte säger särskilt mycket och bara för att ingen dog på själva valdagen betyder inte det att valet var fritt och rättvis.

Ibland vet man inte om man bor i Tirana eller Teheran säger han, och tillägger att vad han och oppositionen insåg var att det som betyder någonting inte är vem som röstar, utan vem som räknar rösterna.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".