Tiotals dödades av styrkor i Nigeria

Nigerianska säkerhetsstyrkor sköt idag ihjäl minst 32 islamister när ett beväpnat gäng på 70 personer attackerade en polisstation i norra Nigeria. Angriparna var beväpnade med skjutvapen och handgranater och motivet ska ha varit att polisen gripit flera av gängets ledare.

Enligt nyhetsbyrån Reuters gick polisen därefter till motattack och grep över 200 personer, som uppgavs tillhöra en grupp som kallar sig Boko Haram och som vill införa sharia, islamisk lag, i hela Nigeria.

Bauchi, där attentatet inträffade, är en delstat i det övervägande muslimska norra Nigeria. Sedan början av 2000-talet har regionens kristna marginaliserats och sekteristiskt våld har krävt tusentals liv.

Nigeria har annars ungefär lika många kristna som muslimer och under inbördeskriget 1967-1970 dödades över en miljon människor. Sedan dess lever de flesta etniska grupper i fred med varandra, men spridda våldsamheter fortsätter att förekomma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".