Buss med shoppare i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Danskt shoppingsug förbluffar Skåne

Den svaga svenska kronan har lett till ett ökat intresse bland våra nordiska grannar för att göra sina inköp i Sverige. I Malmö erbjuder ett köpcentrum danska kunder gratis bussresor från Köpenhamn om de kommer och shoppar. Och intresset från andra sidan Öresund har varit förvånansvärt stort.

– Vi hade vissa förhoppningar att vi skulle kunna fylla kanske en eller två bussar om dagen, men det första helgen fick vi iväg 32 bussar hit, säger chefen för köpcentret Jägersro i Malmö, Anders Murmark.

Vad är det danskarna vill ha när de kommer hit?

– De går runt i samtliga butiker kan man säga, utom möjligen telefonbutikerna. Där finns det ingen effekt, så de har rätt bra koll redan när de kommer hit.

Under parollen "Köp Skåne tillbaka" försöker köpcentret få danskarna att nappa på erbjudandet om gratisresor över Öresundsbron, en resa som med tåg kostar cirka 200 kronor. Lars Anbjerg, som står och provar nya skor, är en av dem som gjort resan.

– Det är billigare än i Köpenhamn, cirka 40 procent.

Är det något speciellt ni tänkt shoppa idag?

– Ja, skor, kläder och mat.

Lars Anbjerg, som förutom skor också tänkt köpa mat och kläder, hoppas kunna spara upp till 40 procent på att handla i Malmö i stället för i Köpenhamn.

Den danska kronan har under flera år varit värd mellan 1,20 och 1,25 svenska kronor. Men i slutet av 2008 började skillnaden mellan de två valutorna öka och en dansk krona är idag värd cirka 1,50 i Sverige, mycket beroende på att den danska kronan i praktiken är knuten till euron - något som gör att danskarna kan spara ganska mycket pengar på att handla i Sverige.

Men det är inte bara i Öresundsregionen som gränshandeln är stor. I till exempel Haparanda har försäljningen på Systembolaget ökat med omkring 200 procent det senaste halvåret, och även i städer och samhällen nära den norska gränsen har man märkt av ett uppsving.

Anders Murmark på Jägersro köpcenter tror att de danska kunderna kommer att innebära ett rejält uppsving för handlarna.

– Om vi skulle hålla på under den tremånadersperioden som vi planerade från början så tror jag någonstans mellan 15 och 20 miljoner i extra omsättning.

Men Gunilla Preigod, som jobbar i en kosmetikabutik på köpcentret, är inte lika imponerad av danskarnas köpkraft.

– De handlar inte så mycket. Men de är härinne och rör sig.

Är det något speciellt de brukar köpa om de köper något?

– Ofta det vi har på väggen, säger Gunilla Preigod.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".