Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Nya lån från IMF ska rädda Lettland

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 12.28
Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis.

Lettland, som drabbats hårt av den ekonomiska krisen, kommer att få ytterligare ett lån från den Internationella valutafonden, IMF. Det står klart sedan en överenskommelse blivit klar mellan Lettlands regering och IMF. På Stockholmsbörsen stiger Swedbanks och SEB:s aktier som ett resultat av överenskommelsen.

Överenskommelsen mellan Internationella valutafonden, IMF, och Lettland innebär att Lettland ska genomföra åtgärder som stärker statsbudgeten med motsvarande omkring åtta miljarder kronor nästa år, efter att ha genomfört lika kraftiga åtgärder redan i år.

Målet är att hålla Lettlands galopperande budgetunderskott inom 10 procent av BNP.

I gengäld får Lettland ut ännu ett lån från IMF som hjälper landet att klara sina skulder och att försvara valutans fasta växelkurs mot euron.

Lettlands regering vill till varje pris undvika en devalvering av valutan, som skulle försena landets medlemskap i EMU.

Här sammanfaller landets intressen med de två svenska banker, Swedbank och SEB, som har lånat ut stora summor i Baltikum och riskerar stora kreditförluster om Lettland devalverar.

Vid en devalvering minskar nämligen de lettiska konsumenternas och företagens förmåga att betala tillbaka lån som ofta tagits i euro.

Det är ännu för tidigt att säga om Lettland verkligen kommer lyckas undvika en devalvering.

En lettisk regering har redan fallit i den ekonomiska krisens spår och det återstår att se om den nuvarande koalitionsregeringen, under premiärminister Valdis Dombrovskis, är tillräckligt stark för att övertyga Lettlands befolkning om att besparingarna är nödvändiga.

Det kommer att behövas för att kunna omsätta överenskommelsen med IMF i praktisk politik.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".