Inget maktskifte i kurdiska Irak

Uppdaterad: 17:43
I helgens val i den kurdiska delen av Irak segrade som väntat de två största partierna, som hade ingått en valallians. De fick 57 procent av rösterna mot oppositionens 23, vilket var mer än väntat.

Det nya oppositionspartiet, Förändring, nådde inte ända fram. Men med politiska mått skakade partiet om de sedan länge två dominerande kurdiska partierna, anklagade för korrupption och svågerpolitik.

De styrande partierna KDP och PUK behåller makten, liksom den sittande president Masoud Barzani, som får förnyat förtroende. Allt detta var väntat.

Ingen trodde att det nya partiet Förändring skulle kunna rucka på rådande maktstrukturer. Men tidigare i veckan anklagade en av oppositionsledarna de styrande för valfusk.

Nusherwan Mustafa som han heter, hävdar att det nya oppositionspartiet segrade i en av de tre regionerna och han kräver att internationella valobservatörerna tillsätter en utredning. Men än så länge har han inte fått något gehör.

Valet genomfördes samtidigt som relationen mellan det kurdiska självstyret och centralregeringen i Bagdad blivit allt mer ansträngd.

Kurderna vill att staden Kirkuk ingår i den autonoma provinsen, något som Bagdad säger nej till. Och nästa steg, enligt de kurdiska politiker som nu blivit valda, är en lokal folkomröstning i Kirkuk, som de anser att de har blivit lovade och har rätt till enligt den irakiska konstitutionen.

Kurderna är i majoritet i Kirkuk, men bland övriga minoriteter är motståndet kompakt och i Bagdad vill man inte ge upp oljetillgångarna som finns i den omgivande regionen. Dessutom frukar man där, att ett kurdisk styrt Kirkuk skulle bli början på Iraks sönderfall som stat.

Kristian Åström, Amman
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista