Iransk polis attackerar demonstranter

Uppdaterad: 22:06
I Iran har kravallpolis i dag attackerat ett tusental demonstranter som har samlats vid en stor böneplats i Teheran. Sammanstötningarna har fortsatt under kvällen. Tidigare under dagen greps ett antal personer vid en sorgemanifestation. 

I dag har 40 dagar gått sedan den 27-åriga Neda Agha-Soltan dog på en gata i Teheran i samband med en demonstration. Hon filmades medan hon förblödde och bilderna har gjort henne till en symbol för oppositionen.

Trots myndigheternas förbud kom ett stort antal sörjande till begravningsplatsen för att delta i en sorgehögtid för dem som dödats i oroligheterna efter presidentvalet.

Uppgifterna går i sär om hur många som deltog i den traditionsenliga ceremonin, bilder vittnar om kanske ett tusental, som knuffades och senare skingrades av polis som sköt tårgas. Flera personer ska ha gripits och de båda oppositioneldarna, Mousavi och Karoubi, tvingades snabbt att lämna gravgården.

Enligt vittnen ska några börjat kastat sten på polisen, som försökte skingra de sörjande. Vittnen hävdar också att polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna.

Oppositionsledare hade i förväg sagt att de skulle komma och myndigheterna svarade med ett stort polisuppbåd för att förhindra nya demonstrationer. Kravallpolis ska ha ingripit och fört bort flera personer bland andra två kända filmregissörer, Jafar Panahis och Mahnaz Mahmoudi.

Kritiken mot polisens metoder har tilltagit de senaste veckorna och då även från konservativa kretsar.

Demonstranter som suttit i fängelse i flera veckor har släppts och vittnar nu på olika bloggar och hemsidor om en omfattande misshandel och tortyr i fängelserna.

Stämningen i Teheran har under dagen varit spänd med tusentals poliser på gatorna.

Senare på andra platser i Teheran: Demonstranter som jagas av polis, tårgas, brinnande sopbehållare och sönderslagna bilar.

När nu kvällsmörkret faller i Teheran rapporteras om tusentals poliser på gatorna och en spänd stämning. 

Kristian Åström, Amman
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista