Skummande möte om rasfrågan

I USA har rasfrågan fått ett enormt utrymme i medierna den senaste tiden. Det ledde till vad som i USA kallats "öltoppmötet".

Det var efter att en svart professor greps av en vit polisman utanför sitt eget hem för två veckor sedan som det startade en vild debatt om hur svarta behandlas i dagens USA. När sedan landets förste svarte president gav sig in i debatten blev den än mer eldfängd. I ett försök att sätta punkt bjöd presidenten i går kväll in de andra två huvudaktörerna i dramat till vita huset på en öl.

Och så möttes de till sist, presidenten, professorn och polisen.

The Beer Summit, eller öltoppmötet som det har kallats i medierna ville inte president Obama kalla det men däremot ett försök sansa den yviga debatt om ras och fördomar som skakat USA i snart två veckor nu. 

Först verkade fallet solklart. Harvardprofessorn Henry Louis Gates hade gripits som misstänkt inbrottstjuv utanför sitt eget hem av en vit polisman.

När president Obama fick en fråga om sin syn på fallet sa han:

– Polisen agerade korkat, slog den annars så diplomatiske Obama fast men när polismannen sen trädde fram och beskrev professor Gates som en arrogant gaphals och dessutom fick stöd av en svart kollega då vände perspektivet och det blev plötsligt tydligt att svarta, här symboliserade av en professor och en president, också kan representera överklassen i dagens USA.

Presidenten bad om ursäkt för sitt ordval och  hoppades att hela historien skulle fungera som en lärorik påminnelse om att ras fortfarande är en känslig fråga i USA trots att själva presidenten är svart.

I går kom polisen och professorn alltså på en kall öl till vita huset. Ett smart drag, tyckte vissa. En ny ursäkt för medierna att fortsätta hålla liv i affären, menade andra.

Vem som får rätt återstår att se.

Jörgen Huitfeldt, Washington
jorgen.huitfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista